Misbrug - alkohol og stoffer

Har du eller dine forældre et misbrug af alkohol eller stoffer? Se her på siden, hvor du kan få hjælp og svar.

Problemer med misbrug kan være mange ting, men det er typisk alkohol- og stofmisbrug, eller afhængighed af spil - også kaldet ludomani.

Afhængig af alkohol?

Der er forskellige måder at bruge alkohol på. For mange unge er det noget som de drikker til fester med deres jævnaldrene. Nogle unge kan have svært ved at styre, hvor meget og hvor tit de drikker alkohol, og de kan risikere at udvikle en afhængighed af alkohol, der gør, at de er nødt til at drikke hver dag for ikke at få abstinenser. Man kan blive afhængig af alkohol, hvis man drikker det for tit og i store mængder.

Hvis du eller en du kender drikker for meget - så er det vigtigt at søge hjælp. Hjælp kan være at snakke med en voksen du kender, en lærer, en forældre, en ven af familien, eller en anden som du føler, at du kan snakke med. Du kan også henvende dig til en professionel rådgivning fx:

Afhængig af stoffer?

Nogle unge har eksperimenteret med at tage forskellige former for stoffer. Det kan dreje sig om misbrug af heroin, hash, sove- og nervemedicin og andre former for euforiserende stoffer.
Nogle unge har måske prøvet hash eller andre stoffer en enkelt eller nogle få gange, mens andre har oparbejdet et større forbrug. Når man tager stoffer er der, som ved indtagelsen af alkohol, stor risiko for, at man bliver afhængig og dermed får det dårligt, hvis man ikke har mulighed for at få fat i stoffer.

Hvis du eller en du kender ryger for meget hash eller bruger andre former for euforiserende stoffer - så er det vigtigt at søge hjælp! Måske kan du og din ven snakke med en voksen som du/I kender om det. Hvis det er for svært, kan du/I kontakte en professionel rådgivning, som vil kunne hjælpe dig/Jer med at finde ud af, hvad der vil være bedst at gøre. I kan fx henvender Jer til

 

Drikker en af dine forældre for meget?

Mange tusinde børn lever med forældre, der drikker for meget. Det kan være rigtig hårdt, men der er hjælp at hente.

 Måske synes du, at det er flovt. Måske bliver du bange og utryg. Eller du prøver at hjælpe ved at være "den voksne" i familien. Uanset hvordan det føles for dig, når din mor eller far drikker for meget, så er du ikke alene om at have den følelse. 50.000 børn i Danmark har nemlig forældre, der er alkoholikere. Og cirka 200.000 børn har forældre, der drikker så meget, at det kan være et problem for børnene.

Fortæl det til en voksen

Det er vigtigt, at du får hjælp, og derfor kan det være en god idé at tage fat i en voksen, som du stoler på. Det kan fx være en skolelærer, en nabo eller en i familien. Den voksne kan hjælpe dig med at tale med dine forældre eller med at få en snak med en socialrådgiver fra kommunen. Måske skal din mor eller far have hjælp til at holde op med at drikke, så det er vigtigt at andre end dig forstår, at der er et problem. Du kan læse mere om emnet her.

Rigtig mange børn lever et liv med forældre, der drikker for meget, kommer fulde hjem, glemmer aftaler og ikke er til at regne med. Heldigvis er der flere steder, hvor du kan få hjælp og rådgivning. Det kan fx være

 

Pårørende til misbrugere

Når et familiemedlem bliver ramt af et misbrug, rammes hele familien i en eller anden udstrækning. Og det kan som pårørende være svært for dig at se, hvordan du bedst hjælper en misbruger. Der findes en række organisationer, som på forskellig vis støtter og rådgiver pårørende til misbrugere. Se mere i boksen i højre side.

Dekorativt foto

Alkoholmisbrug