Vold & seksuelle overgreb

Slår dine forældre eller din kæreste dig? Se her på siden, hvor du kan få hjælp og svar.

Vold

Enhver form for vold er ulovligt i Danmark. Også når det er forældre, der slår deres børn. Du skal derfor aldrig finde dig i at blive slået.

Når voksne slår børn

Engang måtte forældre gerne slå deres børn, hvis de syntes, børnene gjorde noget forkert. Men det må de ikke længere, det er ulovligt. Alligevel har én ud af ti piger og én ud af otte drenge i niende klasse prøvet at blive udsat for vold.

Vold blandt børn eller unge

Drenge bliver ikke slået så tit som piger derhjemme. Til gengæld er det mere almindeligt, at de kommer i slagsmål andre steder, fx på diskoteker. Hvis du har oplevet at blive slået sådan et sted, skal du altid sige det til sine forældre og til politiet, der kan hjælpe dig.

Kærestevold

Nogle gange udvikler kærlighed sig til jalousi, skænderier og i nogle tilfælde også vold. Nogle af tegnene på, at dit forhold er usundt og er ved at udvikle sig i en forkert retning er:

  • Hvis din kæreste vil bestemme over dig. Fx hvilket tøj du går i, hvem du er sammen med og hvornår du skal komme hjem
  • Hvis du er bange for, hvordan din kæreste vil reagere over for noget, du siger eller gør
  • Hvis din kæreste ikke kan forstå, at du har brug for tid uden ham/hende

Når mor eller far bliver slået

Det er mest almindeligt, at moren bliver slået af faren, hvis der er vold derhjemme. Faktisk oplever næsten 30.000 børn hvert år, at deres far slår deres mor. Det svarer til, at én til to børn i hver skoleklasse har oplevet, at deres mor er blevet slået.  Vold er ikke altid det samme som at slå eller sparke hinanden. Det kan også være psykisk vold, fx trusler.

Hvad kan du gøre?

Hvis du oplever vold, hvad enten det er på din egen krop eller mod andre, så er det vigtigt, at du fortæller det til nogen, så du kan få hjælp. Du kan måske snakke med en voksen, som du stoler på, fx dine forældre eller en lærer. De voksne ved, hvad der skal gøres. Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre, så kan du kontakte UngMod 24-7, hvor ungerådgiveren kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er bedst for dig lige nu.

Du kan læse mere om vold her - eller i boksen til højre på siden.

Voldtægt

Størstedelen af voldtægter går ud over piger. Voldtægt er at blive tvunget til sex, oralsex eller berøring mod ens vilje.

Ret til at sige nej

Du har altid ret til at sige nej til at gå i seng med en person, og tvinger han/hun dig til det alligevel, er der altså tale om voldtægt. Det er aldrig i orden at presse nogen til at gå i seng med sig, og det spiller ingen rolle om du ellers godt kan lide ham, eller at du har kysset på ham hele aftenen. Så snart du siger stop, skal han stoppe.

Voldtægt er ulovligt og kan straffes med fængsel. Forsøg på voldtægt er også ulovligt, så du kan også anmelde en person for at have prøvet at voldtage dig.

Hvad kan du gøre?

Hvis du er blevet voldtaget, er det en god idé at starte med at sige det til dine forældre eller andre voksne. Du har brug for trøst, omsorg og hjælp, og det kan de voksne sørge for at du får.

Sammen med dine forældre eller en ven/veninde, kan du henvende dig til Center for voldtægtsofre i Herning, hvor du kan blive undersøgt for skader, få et bad og en seng for natten, snakke med en psykolog, og beslutte dig for, om du vil anmelde voldtægten til politiet. Du kan vælge at lade en læge på centret undersøge dig for beviser og gemme dem i de tre måneder, så de kan blive brugt, hvis du gerne vil anmelde det.
Du kan læse mere om voldtægt her og om hvad der sker, hvis du anmelder voldtægten. Se i boksen hvor du kan henvende dig.

Incest

Det er incest, når en voksen går i seng med et barn fra sin familie. Det behøver ikke engang at dreje sig om sex, det kan også være, at han eller hun rører ved dig eller får dig til at røre ved dig selv.

Incest er ulovligt

Incest er en meget alvorlig forbrydelse, og hvis man bliver dømt for at have misbrugt et barn, kan man komme i fængsel.

Skyldfølelse

Mange føler, at det er deres egen skyld, hvis de er blevet udsat for incest. Det er ikke rigtigt. Det er aldrig din skyld. Den voksne har ansvaret for at behandle dig ordentligt. Og uanset hvad, så kan du aldrig være skyld i at det sker. Det er den voksnes ansvar.

Hvad kan du gøre?

Bliver du udsat for incest, skal du sige det til en voksen, som du stoler på. Det kan fx være en lærer eller en pædagog, der er god at snakke med. Den du siger det til, vil så tage kontakt til kommunen og til politiet, som vil undersøge, hvad der er foregået. Du kan også selv snakke med enten din kommune eller politiet. Du kan læse mere om incest her og ved at klikke på de forskellige links i boksen til højre. Der kan du også se, hvor du kan henvende dig.