Selvskadende

Selvskadende adfærd

Selvskade er, hvis du bevidst gør skade på dig selv, og det sker ofte i et forsøg på at regulere nogle ubehagelige følelser, som du måske har svært ved at rumme.

Selvmordstanker

Selvmordstanker kan være mange forskellige ting. Mange har på et tidspunkt haft mere diffuse tanker om, at det hele ville være nemmere, hvis de ikke var her mere. For nogle mennesker kan disse diffuse tanker om at forsvinde fra problemerne blive til mere konkrete tanker om, hvordan man kan forsøge selvmord.

Er jeg den eneste som selvskader?

Nej, du er ikke den eneste som oplever, at tingene kan blive så svære eller uoverskuelige, at du føler, at du har brug for at gøre skade på dig selv. Men du har brug for hjælp. Der er flere piger end drenge, som gør skade på sig selv. Ca.10 procent af dem der skærer i sig selv er drenge, mens hver sjette pige i de ældste klasser i folkeskolen har prøvet at gøre skade på sig selv. Flere af de piger, der lider af en spiseforstyrrelse, har også på et tidspunkt gjort skade på sig selv.

Kender du en, som skader sig selv eller har selvmordstanker?

Hvis du selvskader - uanset hvor lidt eller meget, så er det en god idé, at snakke med nogen om det. Ved at snakke om det kan man du få hjælp til at finde nye og bedre måder til at håndtere de ubehagelige følelser. 

Der kan være mange svære følelser forbundet med selvskadende adfærd og selvmordstanker. Derfor kan det som ven/veninde være svært at finde ud af, hvordan du kan hjælpe. Det bedste du kan gøre er, at lade din ven/veninde vide, at du er meget bekymret for ham/hende, at du holder af vedkommende og synes at I sammen skal søge hjælp. Hvis du selv oplever selvmordstanker eller skader dig selv, så er det vigtigt, at du opsøger hjælp.

Hjælp kan for eksempel være at snakke med en voksen om det for eksempel en lærer, forældre eller en anden voksen.

I kan også tage kontakt til en professionel rådgivning som UngMod eller LMS.

Kontaktinfo

UngMod
Markedspladsen 4, 3 sal.
7400 Herning

Tlf.: 51836598
Send e-mail

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.