Seksuelle overgreb

Luk alle
Åben alle

Voldtægt

Størstedelen af voldtægter går ud over piger. Voldtægt er at blive tvunget til sex, oralsex eller berøring mod ens vilje.

Ret til at sige nej

Du har altid ret til at sige nej til at gå i seng med en person, og tvinger han/hun dig til det alligevel, er der altså tale om voldtægt. Det er aldrig i orden at presse nogen til at gå i seng med sig, og det spiller ingen rolle om du ellers godt kan lide ham, eller at du har kysset på ham hele aftenen. Så snart du siger stop, skal han stoppe.

Voldtægt er ulovligt og kan straffes med fængsel. Forsøg på voldtægt er også ulovligt, så du kan også anmelde en person for at have prøvet at voldtage dig.

Hvad kan du gøre?

Hvis du er blevet voldtaget, er det en god idé at starte med at sige det til dine forældre eller andre voksne. Du har brug for trøst, omsorg og hjælp, og det kan de voksne sørge for at du får.

Sammen med dine forældre eller en ven/veninde, kan du henvende dig til Center for voldtægtsofre i Herning, hvor du kan blive undersøgt for skader, få et bad og en seng for natten, snakke med en psykolog, og beslutte dig for, om du vil anmelde voldtægten til politiet. Du kan vælge at lade en læge på centret undersøge dig for beviser og gemme dem i de tre måneder, så de kan blive brugt, hvis du gerne vil anmelde det.

Når voldtægten er anmeldt

Anmelder du voldtægten, vil der normalt ske følgende:

  • En læge undersøger dig for bevismateriale imod ham der har voldtaget dig. Det kan fx være sæd eller skader 
  • Politiet snakker med dig og skriver en rapport om, hvad der er sket 
  • Politiet begynder at undersøge sagen, dvs. at de gennemgår det sted, hvor det er sket, afhører gerningsmanden, hvis du ved hvem det er, afhører vidner osv. 
  • Hvis sagen kommer for retten, skal du vidne 
  • Hvis der er beviser for, at han voldtog dig, bliver gerningsmanden dømt og kommer sandsynligvis i fængsel

For at en eventuel retssag ikke skal være for ubehageligt, kan du bede om: 

  • At dørene bliver lukket, så der ikke kan komme fremmede ind 
  • At pressen ikke må skrive hvad du siger 
  • At gerningsmanden bliver sat i et andet rum, når du skal fortælle, hvad der skete

Incest

Det er incest, når en voksen går i seng med et barn fra sin familie. Det behøver ikke engang at dreje sig om sex, det kan også være, at han eller hun rører ved dig eller får dig til at røre ved dig selv.

Incest er ulovligt

Incest er en meget alvorlig forbrydelse, og hvis man bliver dømt for at have misbrugt et barn, kan man komme i fængsel.

Skyldfølelse

Mange føler, at det er deres egen skyld, hvis de er blevet udsat for incest. Det er ikke rigtigt. Det er aldrig din skyld. Den voksne har ansvaret for at behandle dig ordentligt. Og uanset hvad, så kan du aldrig være skyld i at det sker. Det er den voksnes ansvar.

Hvad kan du gøre?

Bliver du udsat for incest, skal du sige det til en voksen, som du stoler på. Det kan fx være en lærer eller en pædagog, der er god at snakke med. Den du siger det til, vil så tage kontakt til kommunen og til politiet, som vil undersøge, hvad der er foregået. Du kan også selv snakke med enten din kommune eller politiet. Du kan læse mere om incest her og ved at klikke på de forskellige links i boksen til højre. Der kan du også se, hvor du kan henvende dig.

Kontaktinfo

UngMod
Markedspladsen 4, 3 sal.
7400 Herning
Mail: 24-7@herning.dk

Ring eller SMS
Tlf.: 51836598
Læg en besked hvis vi ikke tager telefonen, så kontakter vi dig inden 24 timer.

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.